Alles wat je moet weten zonder gedoe

Ontdek meer

Ben ik op tijd?

Overstappen kan in een dag geregeld zijn, maar er zijn ook klanten die weken nodig hebben gehad. Sommigen grijpen dit moment aan om direct alles te moderniseren. Glasvezel is dan een van de meest gebruikelijke keuzes. Wist je dat het gemiddeld 12 weken duurt voordat de glasvezelaansluiting actief is?  

Kortom: begin op tijd voor een probleemloze overgang.

ISDN Overstappen in gesprek met ICT TV

Veelgestelde vragen

Wanneer stopt ISDN

1 september 2019

Hoe weet ik of ik ISDN heb?

Check je facturen/nota’s. Meestal staat het daarop gespecificeerd. Twijfel je? Neem dan contact op met je telefoonprovider.

Hoeveel tijd heb ik nog om over te stappen?

Overweeg je glasvezel hou dan rekening met ongeveer 12 weken levertijd. Anders is 4 weken relatief veilig. Ons advies is om begin juli overgestapt te zijn i.v.m. de verwachte drukte in juli en augustus; de laatste twee maanden voor het definitieve einde van ISDN.

Waarom stopt ISDN?

Het ISDN-netwerk wordt steeds minder gebruikt, vooral omdat steeds meer bedrijven overstappen op VoIP. Dat maakt het onderhoud van de ISDN-lijnen te duur.

Wat is VoIP?

VoIP staat voor ‘Voice over IP’ kortom bellen via internet. De techniek is rond 2005 in Nederland geïntroduceerd en kun je dus gerust volwassen noemen. Belkosten van VoIP zijn over het algemeen een stuk lager dan ISDN. Snel internet is noodzakelijk anders krijg je hakkelende gesprekken.

Wat is hosted VoIP?

Hosted VoIP is een combinatie van bellen via internet én een telefooncentrale in de cloud. Dit biedt je extra telefoniefunctionaliteiten die bij ISDN vaak niet mogelijk zijn, of waarvoor je extra moet betalen. Denk aan wachtrijen, keuzemenu’s, integratie van vast en mobiel en nog veel meer. Een ander groot voordeel is dat je geen telefooncentrale hoeft aan te schaffen (en te onderhouden). Snel internet is noodzakelijk.

Een telefooncentrale in de cloud betekent dat je telefooncentrale via het internet toegankelijk is. Open je internet, browse naar de pagina van je telefooncentrale, voer een naam en wachtwoord in, en krijg toegang.

Wat is een ISDN-converter?

Een ISDN-converter is een kastje dat het signaal van de ISDN lijn omzet naar een digitaal signaal. Dit zorgt ervoor dat je al je huidige hardware kan blijven gebruiken, zonder ISDN.

Hoe zit VoIP technisch in elkaar?

De IP in de term VoIP staat voor ‘internetprotocol’. Dit is de ‘taal’ die apparaten die op internet zijn aangesloten met elkaar spreken. Hierbij wordt data in kleine pakketjes opgesplitst die één voor één worden verstuurd. Je VoIP-telefoon is dus eigenlijk een kleine netwerkcomputer die deze pakketjes kan versturen en ontvangen, en (de)coderen.

Het grote voordeel van ‘voice over IP’ is dat dit gebruik maakt van de internetverbinding die je toch al hebt voor browsen, e-mailen enzovoorts. Bovendien kun je er allerlei andere apparatuur en software mee verbinden die zorgen voor extra functionaliteit. Hierdoor wordt je telefooncentrale nog geavanceerder.

Kan ik mijn alarm blijven gebruiken?

Voor je alarminstallatie moet een alternatieve oplossing komen. Het kan omgezet worden van analoog naar digitaal, maar dit kan betekenen dat de verzekeringsdekking vervalt. Laat je hierover goed adviseren. De meest gebruikte oplossingen zijn:

  1. Neem een analoge lijn voor je alarm. Een doodgewone telefoonverbinding (PSTN) is de gemakkelijkste oplossing.
  2. Heb je een recente alarminstallatie? Dan is het vaak mogelijk om een alarm via internet naar de meldkamer te sturen, compleet met mobiele back-up via een ingebouwde SIM-kaart (wanneer de internetverbinding wegvalt).

3. Is je alarminstallatie al wat ouder, dan kan een speciaal kastje voor het doormelden via internet een oplossing zijn.

Kan ik mijn PIN-apparaat blijven gebruiken?

Ook hier zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Een analoge (PSTN) telefoonlijn kan prima de PIN-verbinding in stand houden. Modernere alternatieven zijn PIN-over-IP, via wifi of een vaste verbinding. Mobiel pinnen is ook een mogelijkheid. Bijvoorbeeld met een PIN-apparaat met ingebouwde SIM-kaart.

Kan ik mijn fax blijven gebruiken?

Faxen kunnen geen gebruik maken van een IP-verbinding (internet), omdat dit een andere techniek is. Wederom zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Hieronder drie populaire manieren:

  1. Neem een multifunctionele printer die ook kan scannen en via e-mail versturen.
  2. Koppel een van je telefoonnummers aan een VoIP-abonnement. Op dit telefoonnummer ontvangt de software-telefooncentrale de fax en kan deze automatisch bij een e-mailadres afleveren. Omgekeerd kan ook: je mailt een fax als bijlage naar een speciaal e-mailadres. Het VoIP-platform stuurt dit dan naar de ontvanger.
  3. Is faxen echt essentieel voor je bedrijf? Dan ontkom je niet aan een aparte PSTN-telefoonlijn voor je faxapparaat.
Kan ik mijn mobiel integreren?

Als je ervoor kiest om je ISDN centrale te behouden dan hangt dat van je centrale af. Uit ervaring weten wij dat de resultaten wisselend zijn. De ISDN centrales zijn veelal niet gebouwd voor vast-mobiel integratie.  

Indien mobiele telefonie een belangrijk onderdeel is van je onderneming dan is het advies om voor hosted VoIP te kiezen. Je gaat niet alleen op gemak en integratie vooruit, maar vooral ook op kostenbesparing.  

Als ik overstap op hosted VoIP, welke internetverbinding is dan goed?

Glasvezel is het meest ideaal. Naast de hoge snelheden van glasvezel kan je gespreksdata scheiden van je IT-netwerk. Hierdoor kunnen IT en telefonie perfect werken zonder dat zij elkaar negatief beïnvloeden. Glasvezel is relatief gezien een duurdere oplossing.

ADSL, VDSL en kabel kunnen allemaal prima werken, maar kijk vooral goed naar voldoende download- én uploadsnelheid. Je gespreksdata en IT gaan namelijk over één lijn, in tegenstelling tot ISDN. Snel internet is dus noodzakelijk.  

Vind je dit moeilijk om te beoordelen? Vraag advies aan een specialist, die kan dit vrij snel beoordelen.     

Wie zegt mijn huidige abonnementen op?

Niet vergeten: je huidige ISDN-abonnement moet je zelf opzeggen. Ook al stopt ISDN, je abonnementen kúnnen gewoon – stilzwijgend – doorlopen. Behoud je je nummers, dan regelen wij het overzetten voor je, zodat je de huidige nummers en nummerblokken kunt blijven gebruiken.

Benieuwd naar de oplossingen?

Kijk snel welke oplossingen wij je kunnen bieden.

Oplossingen